Αν όχι ζάχαρη..τι?
2014-11-13 10:02
Υπάρχουν πολλές γλυκαντικές ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε αντί για τη γνωστή σε όλους μας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Από αυτές κάποιες είναι φυσικές ύλες όπως η καστανή ζάχαρη και η φρουκτόζη και άλλες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη είναι τεχνητές.

Η καστανή ζάχαρη προσδίδει ακριβώς τις ίδιες kcal(20kcal ανά κουταλάκι) με την λευκή αλλά περιέχει επιπλέον και κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο. Άρα είναι μύθος ότι δεν παχαίνει.
Η φρουκτόζη δίνει κ αυτή της ίδιες kcal με τη ζάχαρη(4 kcal/g) ωστόσο λόγω του διαφορετικού μεταβολικού δρόμου που ακολουθεί,αυξάνει πιο αργά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος για αυτό και συστήνεται σε διαβητικούς. Επιπλέον 1g έχει διπλάσια γλυκύτητα σε σχέση με 1g ζάχαρης οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μισή ποσότητα. Η χρήση της πρέπει να είναι ελεγχόμενη καθώς έρευνες δείχνουν αύξηση των τριγλυκεριδίων με την κατανάλωση της.
Η ασπαρτάμη προσδίδει κ αυτή ακριβώς τις ίδιες kcal με τη ζάχαρη με τη διαφορά ότι χρειαζόμαστε το 1/200 της ζάχαρης με αποτέλεσμα η ποσότητα αυτή να μην προσδίδει kcal.
Η σακχαρίνη είναι έως και 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν περιέχει kcal αφού δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό.
Οι περισσότερες ουσίες όταν καταναλωθούν με μέτρο είναι ασφαλής. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη κ ένα light προϊόν όταν υπερκαταναλωθεί προσάπτει παραπανίσιες kcal στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι η σημασία της κατανάλωσης με μέτρο! Είναι προτιμότερο ένα υγιή άτομο να καταναλώσει 1 κουταλάκι ζάχαρη με τον καφέ του παρά να χρησιμοποιεί τεχνητά υποκατάστατα!