ΨΥΓΕΙΟ & ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2014-11-06 09:36
Οι θερμοκρασίες στους διάφορους χώρους του ψυγείου διαφέρουν με βάση τα τρόφιμα που προορίζεται να φιλοξενήσουν. Έτσι:

ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙ: είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλοιώσεις, έτσι πρέπει να τοποθετούνται στο πάνω ράφι όπου η θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Καλό είναι να αποθηκεύονται σε μπολ και όχι σε ζελατίνες ή χαρτιά κρεοπωλείου. Πρέπει επίσης να γνωρίζεται ότι εάν περιέχουν εντόσθια δεν πρέπει να φυλάσσονται περισσότερο από 1 μέρα στο ψυγείο. Το ψάρι μπορεί να μεταφέρει τη μυρωδιά του σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα γι’ αυτό κ πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην φύλαξη του.
Η απόψυξη τόσο των ψαριών όσο κ του κρέατος πρέπει να γίνει στην συντήρηση του ψυγείου κ όχι απευθείας στο εξωτερικό περιβάλλον ώστε να αποφύγουμε την αλλοίωση τους.
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ: επίσης πρέπει να τοποθετούνται ψηλά στο ψυγείο και να καταναλώνονται γρήγορα αφού ακόμη κι όταν δεν εμφανίζουν σημάδια αλλοίωσης αυτή έχει ξεκινήσει ήδη μετά το πέρασμα περίπου 5 ημερών.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ! Γιαούρτι, τυριά, γάλα και αυγά πρέπει να τοποθετούνται στα μεσαία ράφια του ψυγείου όπου υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία. Είναι σύνηθες λάθος να τα τοποθετούμε στην πόρτα του ψυγείου όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες συγκριτικά με τους άλλους χώρους με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται γρηγορότερα.
Η πόρτα του ψυγείου έχει σχεδιαστεί για τρόφιμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ψύξη όπως τα ποτά, το βούτυρο κλπ.
ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ: πρέπει να φυλάσσονται στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου όπου επικρατούν και οι ιδανικές θερμοκρασίες για αυτά(έως και 10 βαθμούς). Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται χωρίς συσκευασία ενώ τα φυλλώδη λαχανικά(πχ μαρούλι) που χρειάζονται υγρό περιβάλλον πρέπει να τοποθετούνται αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες χωρίς όμως να πιέζονται. Λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορούν να διατηρηθούν σε πλαστικές σακούλες για 1-2 μέρες στα πάνω ράφια του ψυγείου, ενώ λαχανικά όπως τα καρότα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες με τρύπες ώστε να αναπνέουν.