Εγκυμοσύνη & Διατροφή
Για να υποδεχτείτε την ωραιότερη μέρα της ζωή σας όσο πιο λαμπερή και υγιής γίνεται θα πρέπει να έχετε μια υγιή κύηση. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζει και το διαιτολόγιο της μέλλουσας μανούλας. Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ενεργειακές απαιτήσεις της εγκύου αυξάνονται. Είναι όμως σωστό να τρώμε για δύο όσο το μωράκι μας μεγαλώνει στην κοιλιά;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το βάρος που προσλαμβάνει η γυναίκα εξαρτάται άμεσα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ). Σε μια τελειόμηνη κύηση 40 εβδομάδων το θερμιδικό κόστος ανέρχεται στις 80.000 θερμίδες.Αυτό σημαίνει ότι κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης οι θερμιδικές απαιτήσεις της εγκύου αυξάνονται κατά 150kcal/day ενώ στο 2ο και 3ο τρίμηνο κατα 350kcal/day. Μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους θα πάρει 8-15 κιλά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ τόσο λιγότερα κιλά πρέπει να προσλάβει η γυναίκα ενώ η λιποβαρής έγκυος πρέπει να αυξήσει το βάρος της τουλάχιστον κατά 13 κιλά για να έχει μια ομαλή κύηση. Αντιθέτως μια γυναίκα με ΔΜΣ>30 δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10 κιλά. Τα νούμερα αυτά βέβαια δεν απευθύνονται σε πολύδυμες κυήσης όπου η αύξηση βάρους είναι ασφαλώς μεγαλύτερη.
Η δίαιτα ωστόσο τόσο σε μια υπέρβαρη όσο και σε μια παχύσαρκη γυναίκα είναι απαγορευτική αυτό το διάστημα της ζωής της και εώς ότου σταματήσει η περίοδος της γαλουχίας. Αυτό που επιβάλλεται να κάνει είναι να ελέγχει τακτικά το βάρος της και να προσλαμβάνει τρόφιμα πλούσια ποιοτικά ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τόσο της δικές της όσο και του μωρού της.
Τα συμπληρώματα διατροφής
Σίδηρος: Οι ημερήσιες ανάγκες στην αρχή της κύησης είναι 15με 20 mg ενώ μετά τον 5ο μήνα ανέρχονται στα 27mg. Η έλλειψη σιδήρου κα΄τα τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με μειωμένο βάρος γέννησης,περιγεννητική θνητότητα και πρόωρο τοκετό.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας(ιδιαίτερα το κόκκινο), το ψάρι, λευκό κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα και τα δημητριακά εμπλουτισμένα σε σίδηρο. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου καλό θα είναι να καταναλώνεται ταυτόχρονα βιταμίνη C πχ χυμός πορτοκαλιού-λεμονιού και να αποφεύγεται η ταυτοχρονη κατανάλωση τροφίμων που εμποδίζουν την απορρόφηση του όπως τα γαλακτοκομικά,ο καφές, και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικέ ίνες. Το συκώτι αν και είναι πλούσιο σε σίδηρο δεν πρέπει να καταναλώνεται στην κύηση λόγω της αυξημένης περιοκτικότητας του σε βιταμίνη Α. Η ενίσχυση της διατροφής της εγκύου με συκώτη μπορεί να οδηγήσειεύκολα σε υπερβιταμίνωση Α με δυσμενείς για το εμβρυο επιπτώσεις.
Ασβέστιο: Οι ημερήσιες ανάγκες στην αρχή της κύησης είναι 1000mg ενώ μετά τον 5ο μήνα ξεπερνά τα 1400mg την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα κ τα γαλακτοκομικά προιόντα, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το μπρόκολα κ τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε λιπαρά και θερμίδες.
Φολικό οξύ: Οι ανάγκες ανέρχονται στα 600mg ημερησιώς ώστε να αποφευχθούν οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Τροφές πλούσιες σε φολικό είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι,το μπροκολο,το κουνουπίδι,το μαύρο ψωμί,ο αρακάς, οι μπανάνες, οι φακές.
- Πρέπει να καταναλωνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες και βιταμίνες αποφεύγοντας το λίπος και το αλάτι.
- Τρώτε τρία κύρια γεύματα κ 2-3 σνακ
- Αποφύγετε τροφές με υψηλό θερμιφικό φορτίου που δεν προσφέρουν τίποτα ποιοτικά όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά
- Καταναλώνετε νερό με κάθε ευκαιρία
- Δεν τρώμε για δύο αλλά δεν ξεχνάμε και το ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα μας
Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται αρκεί να το έχει επιτρέψει ο γιατρός σας. Μην ξεχνάτε η εγκυμοσύνη είναι μια απολύτως φυσιολογική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Απολάυστε την!