ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ,ΦΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ..
Όταν το μάρκετινγκ γυρίζει την πλάτη στους επιστήμονες υγείας έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια η φούσκα που ονομάζεται τεστ δυσανεξίας βρήσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Παρ όλα αυτά ΚΑΜΙΑ επιστημονική έρευνα δεν πιστοποιεί την εγκυρότητα του "εργαλείου" αυτού στην καταπολέμηση των περιττών κιλών και στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Επιπλεόν δεν παρέχουν διαγνωστική αξία στις όποιες τυχόν διαταραχές του πεπτικού ενώ κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι το υπουργείο υγείας δεν επιτρέπει την εφαρμογή του τεστ δυσανεξίας τροφίμων.
Παρ όλα αυτά άτομα που έχουν υποβληθεί σε τεστ δυσανεξίας το υποστηρίζουν λέγοντας πως χάσαν βάρος. Που οφείλεται όμως αυτό αφού το τεστ δυσανεξίας δεν αποτελεί έγκυρο εργαλείο στη μάχη της παχυσαρκιας; Όντως μετά το τεστ δυσανεξίας πολλά άτομα χάσαν βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι "επιστήμονες" που παρέχουν τη δυνατότητα σε ασθενείς να υποβληθούν στο τεστ δυσανεξίας συνήθως στο τέλος της επίσκεψης τους δίνουν κάποιο είδος δίαιτας ή συμβουλές υγιεινής διατροφής δήθεν για καλύτερα αποτελέσματα ενώ ουσιαστικά είναι τα μόνα που αποδίνουν το όποιο αποτέλεσμα. Ένας άλλος λόγος που δικαιολογεί την απώλεια σωματικού βάρους είναι τα ίδια τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας, αφού αποκλείουν τρόφιμα πλούσιες σε θερμίδες όπως τα μακαρόνια , η φέτα ή το αλκοόλ βάζοντας παράλληλα την ταμπέλα του "δυσανεκτικού" τροφίμου και σε τρόφιμα που κάθε άλλο παρά παχαίνουν όπως πχ το μαρούλι ώστε να γίνει πιο πιστευτό το αποτέλεσμα του τεστ. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι και χωρίς να έχει υποβληθεί κάποιος σε τεστ δυσανεξίας όταν ακολουθήσει υγιεινή διατροφη και αποφύγει πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα θα χάσει βάρος! Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια είναι οι σύνθετες αιτιολογίες και η χρήση πολυπλοκων όρων που δίνουν οι επιστήμονες αυτοί με σκοπό να μπερδέψουν,να παραπλανήσουν και φυσικά να γίνουν πιστευτοι.Να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους φούσκες μάρκετινγκ δεν βλάπτουν μόνο την τσέπη μας αλλά μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα στην υγεία μας αφου πολλές φορές τα αποτελέσματα προτείνουν την πλήρη αποχή από ολόκληρες ομάδες τροφίμων που μπορεί να οδηγήσει με έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Τα τεστ δυσανεξίας που εφαρμόζονται συνήθως στη χώρα μας είναι:
Τεστ κβαντικής βιοαναδρασης - βιοσυντονισμου ή δυσανεξία με τηλεμετρική μέθοδο(bioresonance):υποστηρίζει ότι προσδιορίζει τις επιβλαβής τροφές μέσω της μέτρησης της σχέσης και της συμβατότητας τους με τα μαγνητικά πεδία των ιστών.Η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί τόσο λόγω της μη επαναληψιμότητας του αποτελέσματος οσο και λόγω του ότι η ηλετρική αγωγιμότητα κάθε τροφίμου δεν είναι πάντα η ίδια αλλά αλλάζει ανάλογα με το μεγεθος κκαι άλλους παράγοντες.
Τεστ κλινικης μικροσκοπιας ή μεταβολικής οδού (Live blood analysis)
Αυτή η μέθοδος υποστηρίζει ότι πέρνοντας μια σταγόνα αίματος μπορεί να διαγνώση την προδιάθεση χρόνιων παθήσεων προσδιορίζοντας την φθορά των αιματικών κυττάρων. Κάτι τέτοιο βέβαια δε μπορεί να συμβεί αφού είναι αδύνατο να διαγνωστουν παράσιτα,ορμονικα προβλήματα και προβλήματα του μεταβολισμού καθώς και προβλήματα πήξης του αίματος απο μια και μόνο σταγόνα.
Λευκοκυτταροτοξικό τεστ( alcat/nutron test)
παίρνοντας αίμα ξεχωρίζουν τα λευκά αιμοσφάρια και τα αναμειγνύουν με εκχυλίσματα τροφίμων το οποία έχουν έρθει σε επαφή με ενζυμα του γαστρεντερολογικού.Κατόπιν τα παρατηρουν στο μικροσκόπιο.Η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί απο το 70!!
Τεστ δυσανεξιας με αντιδραση αντισωματων IgG
Στηρίζεται στη μέτριση ανοσοσφαιρινών IgG ως αντίδραση με τροφικά ερεθίσματα.Βέβαια η αντίδραση αυτή δεν είναι δείγμα δυσανεξίας η υπερευαισθησίας αλλά δείχνει ανοσοανοχή στην τροφη.Αυτο συμαίνει οτι η εκθεση σε τρόφιμα που καταναλωνονται συχνότερα θα προκαλέσει αυξημενα IgG σε σχέση με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται συχνα.Επιπλεον οι παρουσια ανοσοσγφαιρινών ειναι δείγμα προστασιας του οργανισμού σπο την αναπτυξη πραγματικης αλλεργιας.
Να τονίσουμε ότι τα τεστ δυσανεξίας δεν πρέπει να συνχέονται με τις γνώστες δυσανεξίες της γλουτένης και της λακτόζης οι οποίες όντας υπαρκτές ανιχνέυονται με ειδικές εξετάσεις.
Θυμηθείτε η θέληση κ η σωστή ενημέρωση είναι το παν στην προσπάθειας σας στη μάχη με τα περιττά κιλά!