Άρθρα




Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σημαντικό μέρος της ζωής τους λόγω του ότι πίστευαν ότι η υγεία του σώματος συμβαδίζει με την πνευματική υγεία, συνήθιζαν να λένε "Νους υγιής εν σώματι υγιεί".
ο Αριστοτέλης έθεσε τον ορισμό του αθλητισμού λέγοντας ότι εξετάζει το είδος της γυμναστικής που ταιριάζει στον καθένα αφού αποσκοπεί στη γυμναστική εκπαίδευση ΟΛΩΝ και όχι μόνο αυτών που έχουν φυσικά σωματικά χαρίσματα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο σκοπός της γυμναστικής είναι παιδαγωγικός και αισθητικός. Έλεγε μάλιστα ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να περιλαμβάνει ακρότητες που καταστρέφουν τη σωματική υγεία "παν μέτρον άριστον".

- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
- Βοηθά στις πεπτικές διαταραχές
- Βοηθά στην πρόληψη θρόμβων
- Έχει αντιμικροβιακή δράση
- Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Όλες οι χημικές δίαιτες είναι αυστηρά υποθερμιδικές.
Είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεϊνες και φτωχές σε υδατάνθρακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να εκλείπουν από τον οργανισμό και να μεταβολίζονται τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας. Τα κετονικά σώματα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού αυτού μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού και να οδηγήσουν σε κετοξέωση μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Οι κετονικές δίαιτες λόγω της σύνθεσης τους προάγουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφού είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη και κατά συνέπεια είναι ανθυγιεινές. Εντυπωσιάζουν λόγω τον ταχύτατων αποτελεσμάτων τους τα οποία όμως είναι παροδικά και δεν βοηθούν στη διατήρηση της υγείας. Καλό είναι λοιπόν να εφαρμόζουμε το παν μέτρον άριστον ώστε να προασπίσουμε τον οργανισμό μας και να οχυρώσουμε την καλή μας υγεία!

Μπορείς και εσύ να υπολογίσεις το υγιές βάρος σου χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ)/Body mass index(BMI).
Ο ΔΜΣ είναι ο πιο γνωστός σωματομετρικός δείκτης παχυσαρκίας που προκύπτει όταν διαιρέσουμε το παρόν βάρος μας με το τετράγωνο του ύψους μας.
Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις κατηγορίες βάρους που δύναται να οδηγήσουν σε παθολογικά προβλήματα.
Ο ΔΜΣ δεν δίνει ακριβή αποτελέσματα σε αθλητές και ανθώπους με μεγάλη μυική μάζα. Αυτό συμβαίνει λόγο του ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Έτσι σ' αυτούς τους ανθρώπους ο ΔΜΣ μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη τιμή ενώ στην πραγματικότητα τα επίπεδα λίπους του σώματος τους είναι φυσιολογικά. Ανακριβή αποτελέσματα παρουσιάζονται και σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες καθώς και σε αδύναμα σωματικά ανθρώπους.
Όρια ΔΜΣ σε ενήλικες κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WHO-World Health Organization)
Ε
ΔΜΣ <18.5: Απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή σε ειδικούς υγείας για να προσδιοριστεί ο λόγος και να αντιμετωπιστεί.
ΔΜΣ 18.5-24.9: Φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος.
ΔΜΣ 25-29,9 ή >30: Ανήκετε στην κατηγορία τον Υπέρβαρων/Παχύσαρκων ατόμων. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων πχ. διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Είναι σημαντικό να μην πάρετε επιπλεόν βάρος! Σε περίπτωση που μαζί με τον ΔΜΣ συνάδουν και άλλοι παράγοντες όπως χαμηλά επίπεδα HDL-Chol,υψηλά επίπεδα LDL-Chol, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 10% θα επωφελήσει σημαντικά την υγεία σας!
ΔΜΣ >40: Βρίσκεστε στην κατηγορία της νοσογόνου παχυσαρκίας. Και εδώ ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσετε ένα νέο τρόπο ζωής. Μιλήστε με τον γιατρό και τον διαιτολόγος σας ώστε με ισορροπημένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα και έλεγχο των βιοχημικών σας δεικτών να χάσετε σταδιακά βάρος με ασφάλεια!
